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“A candle loses no light when it lights another candle.” 
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THE WRITTEN WORK PRODUCT WHICH ACCOMPANIES THIS COVER PAGE IS NOT INTENDED AS OR 
REPRESENTED AS LEGAL ADVICE OR LEGAL OPINION OF ANY KIND WHATSOEVER NOR IS IT TO BE 
CONSIDERED OR CONSTRUED AS SUCH.  DO NOT USE ANY OF THIS MATERIAL IN ANY MANNER 
WITHOUT PRIOR DISCUSSION WITH AND REVIEW AND APPROVAL BY A COMPETENT ATTORNEY! 

 
 

FLAME SHIELD OPENING/REMOVAL WHEN INSPECTING RIBBON BURNER FUEL 
GAS-FIRED FURNACES AND BOILERS 

 
 

As older gas-fired furnaces and boilers with ribbon burners reach the ends of their serviceable lives 
they are typically replaced with higher efficiency models with monoport burners (also referred to as 
inshot or injection-type burners).  These higher efficiency furnaces often do not have flame shields.  
Many incorporate induced or forced draft systems and some have sealed combustion chambers and 
obtain all of their combustion air from the exterior.  However, inspectors will continue to come across 
the older, ribbon burner type units. 
 
A question was asked by a ProSpex subscriber regarding whether or not to open or remove flame 
shields when inspecting furnaces with ribbon burners.  It is not clear whether a flame shield is what 
some home inspection standards term a “readily accessible access panel.”  Also, is it not clear whether 
a flame shield meets the ASHI Standards’ definition of a “Readily Openable Access Panel” or even 
whether removing a flame shield would meet the ASHI Standards’ definition of the term “Dismantle” 
which the ASHI Standards define as: “To take apart or remove any component, device or piece of 
equipment that would not be taken apart or removed by a homeowner in the course of normal and 
routine homeowner maintenance.”  The “General Limitations and Exclusions” section of the ASHI 
Standards state in part G. 3. that “Inspectors are NOT required to: dismantle any system or component, 
except as explicitly required by these Standards of Practice” and there is no explicit requirement 
regarding the opening or removal of flame shields in section 8. “Heating System” of the ASHI 
Standards.  In fact, the ASHI Standards state in part 8.2 A. 2. of section 8. that “The inspector is NOT 
required to: inspect: the heat exchanger.” 
 
Inspection standards requirements and exclusions notwithstanding, opening or removing flame shields 
permits burners to be inspected for flame pattern, evenness, strength, and color as well as for flame 
impingement on the surfaces of the heat exchanger.  They can also be examined for scale or rust 
accumulation that can obstruct burner orifices.  In addition, opening or removing flame shields permits 
inspection of the visible portions of heat exchangers for cracking, holes, corrosion, rust, and for other 
types of damage.  Using a flashlight to carefully examine the burners and the visible portions of heat 
exchangers can disclose adverse conditions behind flame shields which cannot be seen without 
opening or removing them. 

 
If home inspectors elect to open or remove a flame shield on a furnace, it is extremely important to be 
certain that the furnace is turned off at the service disconnect device before opening or removing the 
flame shield. 
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Once the burners and the heat exchanger are exposed and examined, then the flame shield can be 
closed or temporarily set back in place and the unit energized.  As soon as possible after the burners 
have ignited, the flame shield can be reopened or removed again and burner flames can be assessed 
for pattern, color, evenness, strength, and impingement.  If inspectors elect to remove flame shields, 
they should always make sure that the flame shield is properly closed or reinstalled subsequent to 
completion of inspection of the burners and/or heat exchanger. 

 
If a ribbon burner furnace has no flame shield, look for any evidence indicating that it was originally 
equipped with one – screws, screw holes, wear patterns, etc.  A missing flame shield can permit 
flashback and flame rollout when the burners initially ignite causing scorching of the area above the 
heat exchanger openings, heat damage to wiring insulation and other components in the vestibule 
area, and can permit combustion by-product rollout as well.  If no flame shield is present and conditions 
are consistent with one having been installed, this should be documented in the report as a condition 
for which IMMEDIATE ACTION is recommended.  
 
Remember, home inspection standards are minimum standards and do not limit inspectors from 
exceeding them.  Even though neither the Arizona nor the ASHI Standards or any other standards 
which we have reviewed specifically state whether or not flame shields are READILY ACCESSIBLE, 
“readily openable access panels” (this term is defined in the glossaries of both the ASHI and the 
Arizona Standards) or even include any specific reference to flame shields, given the potentially 
important information that can be obtained by opening or removing readily accessible/readily openable 
flame shields on older furnaces, it is worth considering doing so. 
 
ProSpex subscribers can see a definition of IMMEDIATE ACTION and READILY ACCESSIBLE in the 
ProSpex prototype Home Inspection Report Glossary in the BUSINESS documents section of the 
SUBSCRIBER area of the ProSpex website at: www.prospex.us 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


